Sprawca wypadku nie ma OC. Jak uzyskać odszkodowanie?

Osoba, która uczestniczyła w zdarzeniu z nieubezpieczonym kierowcą ma pełne prawo do uzyskania odszkodowania. W takiej sytuacji wypłatą świadczeń zajmie się Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny, który w ubiegłym roku wypłacił świadczenia wysokości 155 mln zł dla 5 300 osób. Większość spraw (80 proc.) obejmowało zdarzenia spowodowane przez kierowców bez OC. Podpowiadamy, jak uzyskać należne odszkodowanie.
W Polsce posiadanie aktualnego ubezpieczenia OC jest obowiązkowe, jednakże nie wszyscy kierowcy decydują się na zakup polisy. Z danych zaprezentowanych przez UFG wynika, że po polskich drogach porusza się około 100 tys. nieubezpieczonych pojazdów. W związku z tym ryzyko związane z udziałem w zdarzeniu, którego sprawca jest nieubezpieczony, jest spore. Niestety nie wszyscy wiedzą, jak w takiej sytuacji starać się o wypłatę odszkodowania.

Obrażenia ciała

Osobie poszkodowanej w wypadku przede wszystkim należy się wypłata zadośćuczynienia za doznane obrażenia. Wszystkie swoje roszczenia powinniśmy kierować do Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego. Zgłoszenie szkody następuje poprzez dostarczenie odpowiedniej dokumentacji do dowolnego zakładu ubezpieczeniowego, który oferuje zakup polisy OC. Najlepiej jest zrobić to u ubezpieczyciela, u którego mamy wykupioną własną polisę, ponieważ pomoże to usprawnić proces likwidacyjny. Do wniosku o wypłatę odszkodowania powinniśmy dołączyć m.in. dokumentację medyczną.

– Dzięki odpowiednio skompletowanej dokumentacji będziemy mogli ubiegać się o adekwatne świadczenie. Do wniosku powinniśmy dołączyć wyniki wszelkich wykonanych badań i konsultacji. Na ich podstawie zostanie określony uszczerbek na zdrowiu, który jest pomocny w ocenie rozmiaru szkody i ustaleniu wysokości należnego zadośćuczynienia – tłumaczy Edyta Szymkowiak, p.o. dyrektora departamentu dochodzenia roszczeń Centrum Odszkodowań DRB, firmy specjalizującej się w pomocy osobom poszkodowanym w uzyskaniu należnego odszkodowania.

Warto pamiętać, że zadośćuczynienie nie jest jedynym świadczeniem, o które możemy się ubiegać. Mamy również prawo do zwrotu wszelkich poniesionych kosztów, takich jak: dojazd do placówek medycznych, zakup leków czy tych związanych z zabiegami rehabilitacyjnymi.

– Nie wszyscy wiedzą, że osoby czynne zawodowo mogą ubiegać się również o odszkodowanie z tytułu utraconego dochodu. Takie świadczenie należy się nie tylko osobom zatrudnionym na umowę o pracę, ale także tym, które pracują na umowę o dzieło czy zlecenie. Wystarczy, że oszacują wraz z pracodawcą, ile mogliby zarobić w czasie rekonwalescencji – dodaje Edyta Szymkowiak.

Zniszczone auto

W przypadku, gdy zniszczone zostało nasze mienie, sprawca zdarzenia ma obowiązek pokryć wszelkie koszty związane z jego naprawą. Nie każdy wie, że w przypadku uszkodzenia auta, jego właściciel ma prawo do wyboru sposobu likwidacji szkody. Może się ona odbyć w wariancie kosztorysowym lub warsztatowym.

– W przypadku wyboru wariantu kosztorysowego osoba poszkodowana zgadza się na wypłatę świadczeń na podstawie kosztorysu dokonanego przez rzeczoznawcę i naprawę auta we własnych zakresie. Możemy również sami oddać samochód do warsztatu, w którym chcemy dokonać naprawy a następnie do ubezpieczyciela dostarczyć wycenę. Na tym właśnie polega wariant warsztatowy inaczej zwany rozliczeniem bezgotówkowym – wyjaśnia ekspert DRB.

Dodatkowo możemy starać się o zwrot kosztów związanych z holowaniem, wynajęciem pojazdu zastępczego oraz rekompensatę za utratę wartości rynkowej samochodu.
W przypadku zniszczonego auta wszelkie roszczenia również powinniśmy kierować do Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego za pośrednictwem dowolnego towarzystwa ubezpieczeniowego oferującego zakup polisy OC, za wyjątkiem sytuacji, w których poszkodowany pojazd posiadał wykupioną polisę AC, w takim przypadku odszkodowanie zostanie nam wypłacone z tej właśnie dobrowolnej umowy ubezpieczenia.
Wypadek lub kolizja dla osoby poszkodowanej wiąże się z koniecznością poniesienia dużych kosztów związanych z rekonwalescencją lub naprawą zniszczonego mienia. Właśnie dlatego warto pamiętać, że możemy strać się o wypłatę należnych świadczeń nawet w przypadku, gdy sprawca nie był ubezpieczony.
Materiał dostępny jest także na stronie internetowej DRB - tutaj >>
Infografika_Sprawca wypadku nie ma OC_Centrum Odszkodowań DRB.png

Infografika_Sprawca wypadku nie ma OC_Centrum Odszkodowań DRB.png

Sprawca wypadku nie ma OC. Jak uzyskać odszkodowanie.pdf

Sprawca wypadku nie ma OC. Jak uzyskać odszkodowanie.doc

Wypadek w szkole? Jak uzyskać odszkodowanie

Raport Ministerstwa Edukacji Narodowej wskazuje, że w roku szkolnym 2015/2016 tylko w szkołach podstawowych na terenie kraju doszło do ponad 30 000 wypadków. Rodzice nie zawsze zdają sobie sprawę z praw i odszkodowań, które im przysługują po wypadku dziecka, czy to na te
Odszkodowanie po wypadku autokaru - poradnik

Raport Polskiego Związku Organizatorów Turystyki wskazuje, że w lipcu Polacy wyjeżdżali na wycieczki organizowane przez biura podróży aż o 19,1 procent częściej niż w analogicznym okresie 2016 roku. Podróżujemy własnymi samochodami, autokarami i samolotami, nie zawsze zd
Wypadek sprzed lat. Jak ubiegać się o odszkodowanie?

Osoby poszkodowane często nie wiedzą, że mogą starać się o odszkodowanie za zdarzenie sprzed lat. Bywa bowiem tak, że skutki wypadku ujawniają się dopiero po latach lub dopiero po czasie dowiadujemy się, jakie świadczenia nam się należą. Właśnie dlatego warto sprawdzić,

Dla kogo renta alimentacyjna?

Śmierć bliskiej osoby to trudne i przykre doświadczenie. W takich chwilach do traumy psychicznej często dochodzą również obawy o przyszłość związane z pogorszeniem się sytuacji finansowej. Jak wynika z raportu Polskiej Izby Ubezpieczeń, w ubiegłym roku, łączna wartość wy