Zadośćuczynienie dla bliskich ciężko poszkodowanych – pierwsze pozytywne efekty nowej Uchwały

Nie tak dawno, bo 27 marca 2018 roku w życie weszła najnowsza Uchwała Sądu Najwyższego sygn. akt III CZP 69/17, zgodnie z którą Sąd może przyznać zadośćuczynienie za krzywdę osobom najbliższym poszkodowanego, który na skutek czynu niedozwolonego doznał ciężkiego i trwałego uszczerbku na zdrowiu. A już dzisiaj możemy obserwować jej pierwsze pozytywne efekty. Dotyczy to również dwóch kolejnych Uchwał poruszających ten sam problem (III CZP 36/17 i III CZP 60/17).
Powyższe Uchwały to szansa dla najbliższych osób ciężko i trwale poszkodowanych na uzyskanie należytego odszkodowania. Nie trzeba było długo czekać, by zobaczyć realne skutki jej wdrożenia, bowiem zaraz po jej ustanowieniu zapadł pozytywny wyrok przyznający osobie pośrednio poszkodowanej stosowne zadośćuczynienie w sprawie. Mowa o sprawie matki, która postanowiła zawalczyć o odszkodowanie w związku z wypadkiem jej syna. Dzięki pomocy jednej z ogólnopolskich firm odszkodowawczych - Centrum Odszkodowań DRB udało się pomóc poszkodowanej uzyskać kwotą w wysokości 150.000 złotych.

- Oczywiście trudno mówić o wymierności rekompensaty finansowej za niewyobrażalną tragedię, jaka spotkała poszkodowanego i jego matkę. Jednak uchwała SN nadająca nowy kierunek postępowaniom, których przedmiotem są roszczenia bliskich o naruszenie ich dóbr osobistych w związku z ciężkimi obrażeniami doznanymi przez najbliższą osobę. Daje im to realną szansę na uzyskanie pomocy finansowej. Dzięki zapadłej uchwale oraz wytężonej pracy naszego zespołu specjalistów prawnych udało się uzyskać odpowiednie zadośćuczynienie dla matki poszkodowanego mężczyzny, które w naszej ocenie – nawet przed wejściem w życie uchwały – było jej należne i o to walczyliśmy, jak widać z bardzo pozytywnym skutkiem – podkreśla Edyta Szymkowiak, Dyrektor Pionu Dochodzenia Roszczeń Centrum Odszkodowań DRB, firmy która uzyskała świadczenia dla matki poszkodowanego chłopca.

DRB_zadośćuczynienie dla klienta_pośrednio_poszkodowany_Sąd Najwyższy.png
Pełna informacja prasowa dostępna jest w załączniku oraz na stronie DRB - tutaj>>

DRB_zadośćuczynienie dla klienta_pośrednio_poszkodowany_Sąd Najwyższy.png

DRB_informacja prasowa_Uchwała Sądu Najwyższego_16.04.2018.doc