Centrum Odszkodowań DRB szykuje się na nowe wyzwania rynku

Centrum Odszkodowań DRB rozpoczyna zmiany, które mają lepiej dostosować firmę do dzisiejszej rzeczywistości rynkowej i pomóc jej w przyszłości. Dwa główne kierunki to mniejsza, ale bardziej profesjonalna sieć agentów oraz rozbudowa nowoczesnych, elektronicznych kanałów pozyskiwania i obsługi klientów.

- Trzynaście lat temu zacząłem działalność na rynku odszkodowawczym w formie jednoosobowej działalności gospodarczej o lokalnym zasięgu, a dziś DRB to jeden z ważniejszych graczy w branży. Działamy nie tylko na terenie całej Polski, prowadzimy też sprawy klientów, którzy ucierpieli w wyniku wypadku poza granicami kraju. Pomogliśmy kilkudziesięciu tysiącom ludzi – komentuje prezes Centrum Odszkodowań DRB Arkadiusz Bochnak. – Z perspektywy tych efektywnych lat mam obecnie głębokie poczucie, że rozwijaliśmy udanie firmę, rośliśmy razem z rynkiem. Przez ten czas świat się jednak zmieniał i nadszedł dziś czas, aby zweryfikować dotychczasowy model działania naszej firmy i przygotować ją do współczesnych wyzwań. Dlatego dziś, biorąc pod uwagę zmieniającą się rzeczywistość i nowe oczekiwania klientów, zaczynamy zmiany, które mają na celu przynieść jak najlepsze efekty jutro i w dalszej przyszłości – podsumowuje prezes DRB.

Obserwując i analizując sytuację branży odszkodowawczej nie tylko w Polsce, ale przede wszystkim na bardziej rozwiniętych rynkach Zachodniej Europy, zarząd DRB wspólnie z zewnętrznymi konsultantami opracował strategię biznesową na kilka następnych lat. Szczegóły będą jeszcze dopracowywane, ale już wiadomo, że zmiany podążą głównie w dwóch kierunkach – profesjonalizacji współpracujących z firmą zewnętrznych agentów oraz digitalizacji zarówno w fazie sprzedaży usług, jak i późniejszej obsługi oraz kontaktów z klientami. Sieć agentów zostanie istotnie ograniczona – dziś umowy z DRB ma kilkanaście tysięcy firm i osób, w tym znaczna część mało lub zupełnie nieaktywna. Firma planuje rozwiązanie większości umów i pozostawienie kilkudziesięcioosobowej grupy agentów, ale chce z nimi bardziej ściśle współpracować, szkolić i dostarczyć nowe narzędzia do pracy. Chodzi o to, żeby agentami byli ludzie, którzy chcą się skoncentrować na tym zajęciu, profesjonalnie nim zajmować  i stale doskonalić. Istotną rolę w zamierzeniach DRB odgrywa także rozbudowa nowoczesnych kanałów dystrybucji. Firma chce postawić na rozwiązanie oparte o internet czy telefon komórkowy zarówno jeśli chodzi o pozyskiwanie nowych klientów, jak również późniejszy kontakt z nimi w fazie obsługi. Realizacja tej przyszłościowej strategii to nie tylko wyzwanie organizacyjne. DRB rozpoczęło poszukiwanie inwestora, który zasiliłby firmę finansowo.

- Szukamy prawdziwego partnera, kogoś kto doceni zarówno nasz dotychczasowy dorobek i pozycję na rynku, jak również trafność przewidywań i strategii, jaką przyjmujemy na przyszłość. Chcielibyśmy, żeby nasz inwestor wspierał merytorycznie nasz plan – komentuje prezes Bochnak.

Pełen materiał prasowy dostępny jest w załącznikach.

DRB prezentacja_Briefing prasowy.pdf

Centrum Odszkodowań DRB_informacja prasowa_07.05.2018.docx